Training & werkwijze

De mantrailhonden worden getraind om een specifiek persoon aan de hand van diens geurspoor terug te vinden.

De hond kan de vermiste persoon alleen terugvinden indien er een geurvoorwerp voor handen is. Dit artikel moet uniek van de vermiste persoon zijn. Onze teamleden weten exact wat ze wel en niet kunnen gebruiken als geurvoorwerp bij een inzet. Voorbeelden van geurvoorwerpen zijn kleding, sieraden, beddengoed, oordopjes, etc.

LET OP: tot 48 uur na de verdwijning is het voor een K9 mantrailer in gunstige gevallen mogelijk het spoor te volgen. Na 48 uur overlegd u met de inzetcoördinator of dit nog mogelijk is. Neem contact op met de inzetcoördinator op het Noodnummer

De hond krijgt het geurvoorwerp onder een bepaald commando aangeboden op de plek waar de persoon als laatste gezien is. Daarna zal de hond het spoor van de vermiste persoon volgen. Iedereen hoopt de vermiste persoon terug te vinden, echter het komt ook voor dat de hond alleen een aanwijzing geeft op de plek waar het geurspoor van een persoon stopt.

Als een vermissing gemeld wordt, zal de inzetcoördinator de situatie inschatten en bepalen of ons mantrailteam, eventueel in combinatie met onze area-search honden, iets kan betekenen om de vermiste te traceren en terug te vinden. Tijdens inzetten (zoekacties) kan het team samenwerken met de plaatselijke politie. Indien een spoor van een persoon eindigt, zonder daadwerkelijke vondst, zal de handler en/of inzetcoördinator dit kortsluiten met plaatselijke politie om eventuele aanwijzingen veilig te stellen. De politie kan met deze aanwijzingen verder onderzoek doen.