Nieuwsbrief

 

Nieuwsbrief Stichting Mantrailing Limburg

 

Januari  2017

Zo aan het begin van een nieuw jaar kijken wij tevreden terug op 2016 en met veel plezier uit naar een nieuw jaar vol uitdagingen, evenementen, trainingen, en real case inzetten bij Stichting Mantrailing Limburg.
Het afgelopen jaar was vooral ook een zeer leerzaam jaar, er werden meer inzetten dan ooit door onze K9 teams volbracht in soms pittige omstandigehden. In totaal werd onze hulp ingeroepen bij 12 vermissingszaken. We hebben goede contacten kunnen opbouwen met plaastelijke politie eenheden en andere hulporganisaties waar we dankbaar voor zijn. Speciale dank gaat uit naar Politie Brunssum en Maastricht met wie wij op een zeer prettige wijze aan vermissingszaken hebben kunnen werken. We blikken ook terug op een jaar vol veranderingen binnen het team, zo werd het team uitgebreid met een technisch adviseur, 2 EHBO ondersteunende vrijwilligers , 4 nieuwe K9 teams en werd een van onze K9 handlers voor het eerst moeder van een prachtige zoon.

Trainingen
De trainingen van onze teams waren in 2016 gericht op 4 doelen:
• Nog meer uitdaging en moeilijke situaties trainen voor de inzet teams
• Opbouwen van de trainingen voor de level 1 honden tot inzetbaarheid
• Training met nieuwe communicatie middelen, GPS systemen en adequaat handelen van de teams bij inzetoefeningen. Met dank aan Mantrail cursisten van ANIMALE en bereidwillige buren van onze teams
• Iedere training plaats laten vinden op een nieuwe locatie.

Naast alle serieuze inzetten en de reguliere trainingstijden heeft het team ook aan verschillende trainingsdagen deelgenomen. Tijdens deze trainingsdagen worden uitdagende oefeningen opgezet op moeilijke lokaties, met als doel met en van elkaar leren en de vermogens van onze K9’s op hoger plan trekken. Meestal vinden de “speciale” trainingen op niet alle daagse plekken plaats. Enkele van deze plekken waren bijvoorbeeld: een vakantiepark, een braderie, een camping, een drukke winkelstad op koopavond en kermis, het vrijthof Maastricht, hoge parkeergarages met liften en roltrappen en uiteraard de jaarlijks kerstmarkt training in de Limburgse kerststad.

Terugblik Inzetten & Vermissingen 2016
We blikken terug op een jaar vol uitdagende real case situatie waarbij in sommige gevallen het uiterste van de honden en het team gevraagd werd.
We begonnen het jaar 2016 met een intensieve real case in belgie welke veel nasleep en verwerking nodig had bij de familie van de getroffene. De vermiste man werd enkele uren nadat wij in de nacht de zoektocht moesten staken teruggevonden maar was niet meer in leven. Meneer had dermate veel kilometers gelopen dat inhalen op een spoor dat meer dan 30 uur oud was niet meer mogelijk was onder de weersomstandigheden. Met inzetten en zoeken naar vermisten bouwen we een band op met familie, soms het slachtoffer zelf en andere betrokkenen. De inzet op “3e” kerstdag 2015 was zo een bijzonder situatie. Een week later hebben wij de kilometers lange tocht die wij in de nacht afgelegd hebben met de speurhonden, gereconstrueerd met familie. Tijdens de tocht werd een boekje met aantekeningen, tekeningen en foto’s gemaakt. Meneer was kunstenaar , evenals zijn broer en vrouw. Dit zorgde voor een emotionele maar ook bevredigende en verwerkende tocht. De laatste kilometers van de daadwerkelijke tocht van meneer hebben wij aan de hand van informatie van politie met familie in kaart gebracht , maar ze blijven voor ons allemaal een open boek. Feit is dat een eerste deel van zijn laatste wandeling, door inzet van de honden voor de familie duidelijk is , dat geeft rust en verwerking. De route werd voor ons later ook bevestigd door aanwijzingen en zichtmeldingen die wij nog van politie binnen kregen. We zijn dankbaar dat we dit nog voor de familie hebben kunnen doen.
Enkele dagen later werd ons team bij een verontrustende vermissing van een 15 jarige jongeman geroepen. Gelukkig is deze door samenwerkingen met politie in binnen- en buitenlanden in goede gezondheid weer herenigd met zijn familie. In de maanden die erop volgden nog 2 vermissingen waarbij de personen op eigen initiatief weer de weg naar huis vonden voordat de zoektocht afgerond was en 1 vermissing waarbij de persoon door politie gevonden is terwijl de K9 aan het werk ging.
In de warme zomermaanden trok het team er in totaal 4x op uit om vermiste mensen te traceren. Deze inzetten vonden alle plaats op de warmste dagen van het jaar en waren intensief en zwaar. Met hulp van tal van Mantrailcursisten van ANIMALE die het team bijstonden met extra water voorziening, airco gekoelde vervoersmiddelen voor de honden enz. konden de meeste inzetten voor zowel de teams als de betrokkenen goed afgesloten worden. Bij 1 vermissingszaak werd de persoon niet gevonden en bleef het een raadsel wat gebeurd is. 6 weken later werd het lot van de persoon duidelijk, tot groot verdriet was de persoon overleden. De familie is ons team echter zeer dankbaar voor de inzetten, het later ook meedenken en opzetten van mogelijke scenario’s om duidelijkheid te krijgen over de verblijfplaats van hun dierbare. Helaas hebben alle inspanningen niet kunnen leiden tot het in goede gezondheid terugvinden van de persoon. In het najaar is het team in totaal 4x opgeroepen voor inzet waarvan 2x ook geleidt heeft tot volledige inzet van de K9 teams. De personen zijn in goede gezondheid terecht door directe dan wel indirecte inzet van de speurhonden.

Inzetten en media
Onze inzetten worden vaak summier in de media zoals Sociale media genoemd. Dit doen wij met reden. Enerzijds respecteren wij de privacy van de betrokkenen en anderzijds willen wij niet te luchtig doen over zoektochten naar vermisten. Een inzet vraagt behoorlijk wat inspanning en samenwerking dat kan alleen met een goed geoliede machine en team dat weet wat men aan elkaar heeft. Daarnaast is juiste training en opleiding van alle teamleden noodzakelijk om succes te krijgen en houden.
Maar ook willen wij kenbaar maken dat door inzet van speurhonden en met name het snel inzetten van speurhonden, mensen getraceerd kunnen worden. Daarom noemen wij sommige zaken wel en geven sumier interviews na inzetten aan media. Wij roepen een ieder dan ook op bij vermissing om hulp in te schakelen van professionele SAR (Search and Rescue) of Mantrailingteams. Wij benadrukken het woord professioneel. Nog te vaak worden organisaties zoals onze niet gevraagd omdat een individueel persoon met hond al naar een vermiste gezocht zou hebben zonder resultaat. Familie is dan terughoudend om nogmaals “honden te laten komen”. Dat vinden wij erg jammer en verontrustend. We willen dan ook benadrukken dat hoe leuk speuren met een hond als hobby ook is en hoe graag iemand ook een ander wilt helpen, bedenk dat echte vermissingszaken meer nodig hebben dan een enkel K9 team. Vindt u speuren ook zo leuk, is het uw passie, en wilt u zich inzetten ? Sluit u dan aan bij een SAR team..

Onze Vrijwilligers
Het team is in 2016 uitgebreid en telt nu 9 teamleden / K9 handlers, 1 technische ondersteuner, 2 EHBO-ers, 2 Vrijwillige spoorlopers en een oproepbaar K9 Area-searchteams. Het team telt 8 inzetbare Mantrailing teams en 1 Area-searchteam, er is momenteel nog 1 jonge hond in opleiding en 1 beperkt inzetbaar. Het dagelijks bestuur telt 3 leden, te weten een Voorzitter, Penningmeester en Secretaris.

Materialen en Donaties
In 2016 hebben we door steun van een grote sponsor zeer veel nieuwe communicatie en zichtmaterialen kunnen aanschaffen, welke noodzakelijk zijn voor een veilige training en succesvolle inzet.Wij danken nightvision.nl voor de grote gift en medewerking aan onze stichting. Tevens hebben wij een zeer gulle donatie van Careplus gekregen, en zijn alle teams uitgerust met een persoonlijk EHBO koffertje en is onze inzet koffer nu van alle noodzakelijke EHBO materialen voorzien.
Naast de materiaal donaties zijn wij ook families & nabestaanden van vermisten waar wij naar zochten, vrienden en passanten van onze stichting voor alle donaties dankbaar. Met uw steun kunnen wij ons werk steeds meer professionaliseren en optimaliseren.
Eveneens dank aan onze vaste donateurs op wiens hulp, donaties en steun wij ieder jaar weer mogen rekenen:
ANIMALE Gedragspraktijk voor Dieren
Vision Nachtzicht Techniek
Farm Food
Pellets Unique
Care Plus
Guus Jonker (webdesigner)

Evenementen
In 2016 heeft Mantrailings Limburg of wel #MTL #MTLimburg zich vooral gericht op vergaren van meer bekendheid en kwalitatieve trainingen van de inzethonden en klaarstomen van de 4 jonge K9’s. Desalniettemin was er tijd over om demonstraties te houden, te flyeren en het team te promoten op jaarmarkten. Zo was het team voor het eerst aanwezig en gaf een demonstratie op ANIMAL EVENT in de FARMFOOD piste op diens verzoek. We danken Farmfood voor deze goed verzorgde dag en zullen er dit jaar weer bij zijn.
Eveneens stond het team op de jaarmarkt in Voerendaal welke wij vroegtijdig moesten verlaten vanwege een vermissingszaak en inzet, tja dat gaat nu eenmaal voor 
En.. zijn door acties en inzet van onze EHBO vrijwilligers, alle zorginstellingen van Stg Philadelphia op de hoogte van ons werk en inzetprotocol, mocht een van hun bewoners vermist raken.

Vooruitzicht
Met al de eerste inzet van 2017 achter de rug staan voor de komende maanden wederom tal van activiteiten op het programma:
– In januari beginnen we het jaar met een borrelavond voor alle vrijwilligers, geen nood een aantal vrijwilligers blijven altijd nuchter en inzetbaar
– Mantrailing examens voor enkele K9 teams
– Theorie avonden en examens voor alle teams
– Een teambuildings trainingsweekend
– Er volgen nog een herhalings-zelfverdediginglessen
– Trainingsweekend met de mantrailers van BRH Südwestfalen e.V. In Sauerland
– En nog veel meer…

Wij danken al onze vrijwilligers , vrienden, sponsors, donateurs, samenwerkende organisaties, Politie Brunssum, Politie Maastricht , Politie Roermond, Politie Heerlen, Politie Kerkrade, Politie Voeren, Politie Sittard , voor hun bijdrage, medewerking, samenwerking en vertrouwen in onze stichting, waardoor ons waardevolle werk mogelijk gemaakt wordt en blijft.

Wij zoeken nog meer vrienden, sponsors en donateurs om ons vrijwilligerswerk te kunnen voortzetten. Enerzijds hopen we natuurlijk niet nodig te zijn, maar anderzijds hebben wij allen een groot gevoel voor maatschappelijk belang en blijven we vol passie paraat en inzetbaar om vermiste personen zo snel mogelijk terug in veilige kring te brengen! Ondanks alle giften en donaties zijn er nog hoge kosten die door de vrijwilligers gedragen worden. Meer informatie vindt u op onze webiste of maak uw donatie over op ons onderstaand bankrek. nr.. Onze dank is groot!